HŐÁTBOCSÁTÁSI TÉNYEZŐ, A NYÍLÁSZÁRÓK U ÉRTÉKE – MIT JELENT PONTOSAN

A hőátbocsátási tényezőt az ablakgyártók használják jelzésként arra, hogy milyen eredményes az adott ablaknak vagy ajtónak a hőszigetelése. A VEKA nyílászárók például kifejezetten hatékony hőszigeteléssel rendelkeznek. Következő cikkünkben minden szükséges információt megtalál ahhoz, hogy értelmezhesse a nyílászárók U értékét!

A hőátbocsátási érték fogalma ablakoknál

Ne lepődjünk meg, ha más helyeken U érték helyett „K” értékkel találkozunk: a kettő tulajdonképpen ugyanaz. Annyi a különbség, hogy pár évvel ezelőtt még K-val jelölték a hőátbocsátási értéket, ma pedig az U érték kifejezés használatos. A hőátbocsátási tényező (más néven a nyílászárók „U értéke”) azt mutatja meg, hogy egy egységnyi (1 m 2 ) felületen mennyi energia távozik a zárt térből egységnyi idő (1 mp) alatt, 1 fokos külső hőmérsékletkülönbségnél. Így lesz a mértékegysége W/m 2 K. Minél alacsonyabb a kapott érték, annál jobb a hőszigetelése egy nyílászárónak. Ezt az értéket az ablakprofilok alapanyaga is befolyásolja. A fából, műanyagból, és alumínium szerkezetből készült nyílászárók közül egyértelműen a műanyag tudja a legalacsonyabb hőátbocsátási tényezőt biztosítani. Továbbá a többlégkamrás profilokkal és többrétegű üvegekkel ellátott ablakok még inkább képesek csökkenteni az U értéket. Ilyen szempontok szerint készülnek a VEKA profilok is, amit később jobban ki is fejtünk.

Mit jelentenek a nyílászárókon feltüntetett különböző U értékek?

A hőátbocsátási tényező jelentésének megértéséhez azt is tudnunk kell, hogy az ablakok esetén három különböző U érték is létezik. Ezek a következők: Uf: az ablaktok hőátadási együtthatója, amit méréssel tudunk meghatározni. Jelölése az angol „frame” (azaz keret) szóból adódik. Ug: az ablak üvegezésihőátadási együtthatója. Jelölése az angol „glazing” (azaz üvegezés) szóból adódik, tehát az értéke az ablak üvegfelületére vonatkozik. Ez az érték az üvegtáblák egymástól való távolságától, az üvegtáblák számától, és az üvegtáblák közti rést megtöltő gáz típusától függ. Uw: az ablak össz-hőátadási együtthatója, aminek az értékét az előző két együttható befolyásol. Jelölése az angol „window” (azaz ablak) szóból adódik.

Mitől ilyen jó a VEKA nyílászárók U értéke?

A VEKA ablakok leginkább az elképesztően stabil profilnak és a többrétegű üvegezésnek köszönhetik rendkívül alacsony hőátbocsátási tényezőjüket. Ráadásul a VEKA kizárólag a legmagasabb minősítéssel rendelkező A osztályú műanyag ablak profilokat gyárt, amelyek mind megfelelnek a szigorú német DIN EN 12608 szabványnak. A garantált 3 mm-es külső falvastagságnak és a kitűnő anyagjellemzőknek köszönhetően évtizedeken át is megbízhatóan tudnak működni az ilyen minőségi profilokkal ellátott ablakok. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy a VEKA műanyag ablakai jóval megbízhatóbb teljesítményt tudnak nyújtani a fából és alumínium szerkezetből készült profilokhoz képest: egyszerűen közel sem tudnak olyan alacsony U értéket biztosítani ezek a profilok, mint a műanyagból készült nyílászárók. Ha tehát valóban hatékonyan hőszigetelt ablakprofilokat keresünk, akkor a VEKA nyílászárókban nem fogunk csalódni: megfelelő karbantartás mellett akár évtizedeken át is ugyanazt a teljesítményt tudja majd nyújtani, mint a beépítés első napján. Hosszútávon már csak azért is megéri ilyen alacsony hőátbocsátási értékkel rendelkező ablakokat vásárolni, mert a karbantartás mellett a fűtési költségeken is tudunk spórolni vele. A VEKA hőszigetelt ablakainak köszönhetően a hidegebb évszakok alatt sokkal kevésbé kell majd támaszkodnunk az otthonunk fűtési berendezésére, hogy elérjük a lakás kívánt belső hőmérsékletét, így jelentősen tudunk majd enyhíteni a fűtési számlánkon. Ön is a lehető legjobban hőszigetelt ablakokkal szeretné felszerelni otthonát vagy irodáját? Keresse fel a szaküzletünket és rendelje meg az alacsony U értékű VEKE profilból készült nyílászárókat! Bármilyen kérdésre szívesen válaszol a VEKA szakértő csapata, úgyhogy ne habozzon kapcsolatba lépni velünk!